Crashing launching or playing Subnautica? Follow these steps to make a good crash support post!

ObraxisObraxis Subnautica Animator, NS2 Person Join Date: 2004-07-24 Member: 30071Super Administrators, Forum Admins, NS1 Playtester, Forum Moderators, NS2 Developer, Constellation, NS2 Playtester, Squad Five Silver, WC 2013 - Supporter, Subnautica Developer, Pistachionauts Posts: 2,934 admin
edited March 2015 in Subnautica Bug Reporting
Hey guys!

Subnautica is currently in Early Access and as such you may from time to time encounter bugs and in the worst case, crashes. If you have issues with stability of Subnautica, please post your issues with as much detail as possible (video/screenshots/descriptions), followed by the following requested information:

Example Topic Title:
[Crash] Open my Locker and Crash! [Version Number]

1) Please run dxdiag.exe (search windows for it) on your systems and hit the button 'save all information' in the bottom right. Save this file for later.

LHmLsSd.png

2) Navigate to your Subnautica Folder in Steam (should be steamapps\common\Subnautica)

3) Open the Subnautica_Data folder and grab a copy of 'output_log.txt'

PJAwuF0.png

4) Upload all the text of these to something like http://pastebin.com/ and post the public links to them with your forum posts.

These 2 files will GREATLY help us in tracking down issues with Subnautica. Thanks!

Crashing launching or playing Subnautica? Follow these steps to make a good tech support post!


Edit by Jonas:
We've also got a very similar guide with pictures for each step on Steam.
And as in every good tech support:
  • Please make sure that your Windows is up to date.
  • Please make sure that your drivers are up to date.
  • Please make sure your PC meets the minimum system requirements.
  • Please close all other applications before starting the game.
  • Have you tried turning it off and on again? ;)
Post edited by LumpN on
RoastDuck09123kontrolerXrispiewuilly56
«13456714

Comments

  • AklidienAklidien California, USA Join Date: 2015-04-08 Member: 203117Members Posts: 14 Fully active user
    edited April 2015
    Hi Devs,

    I encountered a crash with the current non-experimental Subnautica build on Steam, which is listed as "Early Dev Build 15170 Mar-15". This was after about 1.5 hours after playing a loaded save game. I was in a Seamoth at the time of the crash, and was skirting around a red grass area at >100m depth. I was in reasonably close proximity to a Cyclops, which was near the edge of my view distance.

    My full dxdiag log is here: http://pastebin.com/0aV8xEsg

    The output_log was far too big to paste the whole thing, so I only included the beginning and end.
    The output_log beginning is here: http://pastebin.com/BuETVjk5
    The output_log end is here: http://pastebin.com/eJbURu5e

    Subnautica is absolutely wonderful to play, so I hope posting crashes and bugs makes your lives easier!
    RoastDuck09
  • royalthemasterroyalthemaster washington Join Date: 2015-06-07 Member: 205305Members Posts: 1
    subnautica looks like a hell of a game, but when i click to start a new game (doesnt matter what game mode or what graphics settings, the result is always the same) it decides to become unresponsive and close. No crash report, no bugsplat, no nothing. 

    the info above is asking me to upload the information i have, im not very knowledgable at this kind of thing so lets c if this works:

    system info:
    http://pastebin.com/14cJSzFT

    output log:
    http://pastebin.com/SWiXTLjK
    JimmyBeans
  • chaos38chaos38 France Join Date: 2015-06-24 Member: 205723Members Posts: 1
    edited June 2015
    My game crash when i load a saved game and when i try to start a new. I'm in experimental build 20091 Jun-15

    Here is the output log : http://pastebin.com/PjcKDiZD

    My system info : http://pastebin.com/z9Tvatxa

  • chiefbear13chiefbear13 usa Join Date: 2015-06-27 Member: 205808Members Posts: 1
    not sure if its a bug or what but I build 20163 or the os build which 19 something I can not start a new game. it load the auroa and the life pod no problem thin I get loading world and a timer that just keeps going let run for a couple hours the timer whas up to 10678. some sec and still going when I abonded the load
  • plofkonijnplofkonijn Netherlands Join Date: 2015-08-10 Member: 206991Members Posts: 1
    Best Dev, i got a crash report, when playing with my headset. The game doesnt launch when headset is pluged in. Its a razer Megathon.

    Thise are the links of the files:

    http://pastebin.com/MfTBmUNA
    http://pastebin.com/Ygn3bPjk
  • DoomCannonDoomCannon The Cloud Join Date: 2015-08-13 Member: 207093Members Posts: 2
    Output log: pastebin.com/nshe41Xx
    Dxdiag: http://pastebin.com/fNxfqYM8

    Really not expecting much help here from the looks of the "support" forum thread :( but i just plopped down cash on this game and all i get is a nice... clean... white screen of death. ANY help would be greatly appreciated ;)
  • ConfusedConfused Wait. What? Join Date: 2003-01-28 Member: 12904Members, Constellation, NS2 Playtester, Squad Five Blue, Subnautica Playtester Posts: 2,117 Advanced user
    Ldaies and Gents.

    PLEASE POST YOUR OWN TOPIC

    It keeps this thread uncluttered. That said I'm kindly sort and am on vacation this week soo...


    @plofkonijn - looks like ht game engine, cannot use your sound drivers. If possible update your drivers. The error is: FMOD failed to initialize ... A call to a standard soundcard driver failed, which could possibly mean a bug in the driver or resources were missing or exhausted


    @DoomCannon Your issue appears to be that you cannot compile shaders. Generally this means either have bad shaders or a video card driver that is broken. Please update your drivers and verify your install. It should fix things.
  • DoomCannonDoomCannon The Cloud Join Date: 2015-08-13 Member: 207093Members Posts: 2
    brand new GTX 980, Latest drivers just installed last night from their site. Sound card was just reinstalled with updated drivers ( i caught that too in the dump ;) still nothing :cry: but thanx for the advice :D will just wait for a better build perhaps.
  • alanjukalanjuk West Midlands, UK Join Date: 2015-12-28 Member: 210504Members Posts: 2
    Getting this message at launch:

    Failed to initialize Direct3D.
    Make sure you have at least DirectX 9.0c installed, have drivers for your
    graphics card and have not disabled 3D acceleration
    in display settings.
    InitializeEngineGraphics failed

    Any helpful fixes or ideas? Computer meets minimum requirements and have DIrect X 11
  • mrpoontigermrpoontiger Join Date: 2015-12-29 Member: 210532Members Posts: 1
    hey! i dont have any of the problems i can post here but it crashes every time i try to join my world (it tells me its not responding and never works) there is no other problems with my other ganes so i think it is on your end? thanks
  • KatieintheboxKatieinthebox USA Join Date: 2016-01-09 Member: 211160Members Posts: 1
    HI,

    First love the game so far. Second I had a crash during game play in Creative mode, in v. 25519 Dec-2015. Information links follow.

    Output_Log: [url="http://pastebin.com/fRwnapXP "]http://pastebin.com/fRwnapXP [/url]
    system info: http://pastebin.com/66bbYzjq

    Details:
    Crash error occurred 'randomly' while trying to install an Air Lock to a Moonpool in creative mode. I had activated the building tool in the moonpool area, and selected the air lock. There was a solid curved corridor connecting a straight corridor and the moonpool. Exited the moonpool area and went into the curved corridor. Turned character back towards the moonpool to try and create an air lock and the crash occurred.

    No other 'extra' application were running along side Subnatica (Processes include: Avast Anti-virus, and general Windows background functions).

    Thanks for the game so far!
  • BreathinBuddahBreathinBuddah WA Join Date: 2016-01-15 Member: 211414Members Posts: 5 Fully active user
    Crashing now, H20 update. Got to play for one day anyway, it was amazing.

    Output log + Dxdiag :: http://pastebin.com/tKBK6An5

    I've tried the ensuring everything seems up to date, closing everything else, the recommended d3d launch option, tiny and native and other resolutions, windowed and fullscreen, even overclocking the cpu; in many combinations; to no avail.

  • ndj24ndj24 Oregon Join Date: 2016-01-17 Member: 211548Members Posts: 1
    Crashes about 20 seconds into the new game loading screen.

    Output log + Dxdiag: http://pastebin.com/2m7ChLix

    I had no issues before H2.0, is there any way I can revert to a previous version of the game?
  • lumberjak213lumberjak213 salem Join Date: 2016-01-22 Member: 211784Members Posts: 1
    hello i love this game and after the update i try and start a new game it loads up then says its not responding

    output log http://pastebin.com/WZ3WX31E

    cant get a Dxdiag but the game worked before just fine but now wont load past the loading screen
  • dahcake1dahcake1 Pickerington Ohio Join Date: 2016-02-07 Member: 212726Members Posts: 1
    I've been having crash issues and i've heard about running the game with and without -force-d3d9. What is -force-d3d9 and how do i turn it on and off?
  • paradineparadine usa Join Date: 2015-09-18 Member: 208004Members Posts: 207 Advanced user
    Killed after aurora explodes (less than 5 minutes from start of new game).

    Game crashing after scanning 2nd seamoth part or 4th base part (full CTD).

    Extremely long load time when opening game (45minutes), then once loaded runs fine until crash.
  • therevenger30therevenger30 France Join Date: 2016-02-28 Member: 213583Members Posts: 2
    edited February 2016
    Hello,

    Playing, then game totaly freeze and W7 also. Need to reboot the Computer.

    Re launching subnautica, my saved game deasapear !

    I have an F:\Steam\SteamApps\common\Subnautica\SNAppData\SavedGames\Slot0005 subfolder witch correspond to the time of the crash.
    Ancien subfolder Slot 001-2-3-4 exists (but are linked to the previous version before "farming update")

    So :

    - http://pastebin.com/VjtaZVpk for dxdiag.exe
    - http://pastebin.com/uQEvwxrC for output_log.txt
    - https://drive.google.com/file/d/0B_WCRYIXHeOJSUs3V0M0LTFDV0k/view?usp=sharing for the subfolder slot0005

    Without my saved game, I am very disappointed to play and to aid to debbug...

    Thank.
    (amazing game, I love it)
  • darkraptor6darkraptor6 France Join Date: 2016-02-28 Member: 213600Members Posts: 10 Fully active user
    Hello , i've recently update my game ( farming update ) And , when i start or charge a game , it's crash ! What is that ?
    Thank you .
    Sorry for my bad english . :|
  • darkraptor6darkraptor6 France Join Date: 2016-02-28 Member: 213600Members Posts: 10 Fully active user
  • ObraxisObraxis Subnautica Animator, NS2 Person Join Date: 2004-07-24 Member: 30071Super Administrators, Forum Admins, NS1 Playtester, Forum Moderators, NS2 Developer, Constellation, NS2 Playtester, Squad Five Silver, WC 2013 - Supporter, Subnautica Developer, Pistachionauts Posts: 2,934 admin
    Now here it is my output http://pastebin.com/596CWsdm

    First, try switching to our experimental version: http://subnautica.wikia.com/wiki/Experimental_Mode

    If that doesnt work, swich back to regular & follow our troubleshooting guide: http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=448862051

    Specifically the Direct3D section and let us know if it works.
  • NasusRegalisNasusRegalis USA Join Date: 2016-03-12 Member: 214126Members Posts: 5 Fully active user
    I have been happily playing Subnautica for a very long time. Then the water update.. I heard there was known issue with my video card. So I tried to be patient.

    Now another update and I still have same issue.

    I can run the game RIGHT up to the point that I jump in the water (no matter how) Then screen goes black and i can hear myself drowning. I suppose I am back in the ship but it is still a black screen.

    Output_log -- http://pastebin.com/3yBLUS2J
    DxDiag --- http://pastebin.com/F0ELER7C

    I have really enjoyed the game. Not happy that I am unable to play. I hope it is something easy!

    Thanks in advance~!

    NasuS
  • Doc_HelaxDoc_Helax Germany Join Date: 2016-03-16 Member: 214310Members Posts: 1
    Hey so, if been playing it for a while now, but from time to time the game freezes up, crashes my video drivers and both of them don't respond.

    I got all my Error Files listed in one Folder: https://www.mediafire.com/folder/l7790ff51zhsr/2016-03-16_181122
  • lL1nlKlL1nlK France Join Date: 2016-03-23 Member: 214724Members Posts: 1
    Hi dev, my game crashing and after relaunch.

    Output_log -- http://pastebin.com/5gHS2AWi
    DxDiag --- http://pastebin.com/a1eFwYjA
  • theoddchildtheoddchild USA Join Date: 2016-03-26 Member: 214828Members Posts: 2
    Hi dev, I've got kind of a weird case.

    The game won't even open, and an output_log.txt file doesn't even exist (I'm guessing it's because the game itself never opened and created that file)

    Everything on my computer meets the system requirements, and I've tried everything on the troubleshooting page.

    DxDiag: http://pastebin.com/J0dFRBEX

    Please help me figure out what's wrong, thanks!
  • ObraxisObraxis Subnautica Animator, NS2 Person Join Date: 2004-07-24 Member: 30071Super Administrators, Forum Admins, NS1 Playtester, Forum Moderators, NS2 Developer, Constellation, NS2 Playtester, Squad Five Silver, WC 2013 - Supporter, Subnautica Developer, Pistachionauts Posts: 2,934 admin
    edited March 2016
    Hi dev, I've got kind of a weird case.

    The game won't even open, and an output_log.txt file doesn't even exist (I'm guessing it's because the game itself never opened and created that file)

    Everything on my computer meets the system requirements, and I've tried everything on the troubleshooting page.

    DxDiag: http://pastebin.com/J0dFRBEX

    Please help me figure out what's wrong, thanks!

    Hi there. Your SoundMAX Integrated Digital Audio Driver for Windows 7 is 11 years old (dated 4/19/2005). You should try updating this and see if you get any improvement.
  • theoddchildtheoddchild USA Join Date: 2016-03-26 Member: 214828Members Posts: 2
    Obraxis wrote: »
    Hi dev, I've got kind of a weird case.

    The game won't even open, and an output_log.txt file doesn't even exist (I'm guessing it's because the game itself never opened and created that file)

    Everything on my computer meets the system requirements, and I've tried everything on the troubleshooting page.

    DxDiag: http://pastebin.com/J0dFRBEX

    Please help me figure out what's wrong, thanks!

    Hi there. Your SoundMAX Integrated Digital Audio Driver for Windows 7 is 11 years old (dated 4/19/2005). You should try updating this and see if you get any improvement.


    Okay, I've updated everything and the game still refuses to open. I've never had a problem with any other game before. What more can I do?
  • FeeseurFeeseur Join Date: 2016-04-01 Member: 215171Members Posts: 1
    edited April 2016
    Hello this is the file "output_log" from "Subnautica Data" folder.
    Crach my game every time I approach biome red grass can you tell me why ?
    more the game detects the wrong graphics card (I have radeon HD 7670 and it detects me a radeon HD 6800)
    thank you ^^
    http://pastebin.com/YGhgxBgL
    Post edited by Feeseur on
  • farix126farix126 I'm suspicious... Join Date: 2016-04-04 Member: 215326Members Posts: 5 Fully active user
    edited April 2016
    Moved the comment
    Post edited by farix126 on
  • CakeCake Join Date: 2016-04-12 Member: 215701Members Posts: 4 Fully active user
    edited April 2016
    I sent this originally to subnautica-support@unknownworlds.com

    So I've tried putting -force-d3d9 into the launch properties and got the error
    Switching to resolution 154x0 failed, trying lower one
    All resolution switches have failed
    Screen: could not switch resolution (154x0 fs=0 hz=0)

    When starting up normally it starts up in a really small window that doesn't have any display, it only has the option to minimize and exit, which crashes it.

    On experimental is plays the music and just sits there in the same looking window, it doesn't seem to have loaded any of the game and just played the music.
    I've tried multiple reinstalling multiple times, and deleting the appdata folder for unknown worlds.
    I played the game for 6 hours directly after downloading, but after that it started happening.

    output_log: http://pastebin.com/3VrKtEez
    DxDiag: http://pastebin.com/xw0mLCn0
    Post edited by Cake on
  • AnamlMapsAnamlMaps Brazil Join Date: 2016-04-12 Member: 215703Members Posts: 1 Fully active user
    I have a problem. I start the game. Press New Game then I go to Normal Mode. It starts loading, then after a few seconds, my computer shuts down. I need help and don't want to restart from the beggining!!
    31322 Apr-2016
    http://pastebin.com/GWxpDuFN
    TheLividArtist
«13456714
Sign In or Register to comment.