Disable Windows 10 Focus Assist if you're having issues

IronHorseIronHorse Developer, QA Manager, Technical Support & contributor Join Date: 2010-05-08 Member: 71669Members, Super Administrators, Forum Admins, Forum Moderators, NS2 Developer, NS2 Playtester, Squad Five Blue, Subnautica Playtester, Subnautica PT Lead, Pistachionauts Posts: 8,163 admin
edited June 16 in NS2 General Discussion
There's a **MAJOR** issue due to a new windows feature : "Focus Assist" needs to be disabled **entirely**. Not just the off button, but the following option "When I'm playing a game" as well.

It can have a negative impact on NS2, from in game stuttering to preventing Alt-Tab from functioning correctly. In some rare cases, it can even lock up your PC. We are working on how to better deal with this feature, but in the meantime we *highly* recommend disabling it.


wfwun6ideslm.jpg
Post edited by BeigeAlert on
QUOTE (Techercizer @ Feb 3 2012, 10:47 AM) »
Every time you ask for troubleshooting without providing system info, ATI adds a rendering bug for an upcoming game.

When you feel you need to be rude or angry about a game, just read these links and remember what role you are playing:
http://en.wikipedia.org/wiki/Online_disinhibition_effect
http://www.eldergame.com/2008/06/taming-the-forum-tiger/

Comments

  • MoFo1MoFo1 United States Join Date: 2014-07-25 Member: 197612Members Posts: 647 Advanced user
    edited June 16
    Yeah I ran into this problem last night, game minimized and then wouldn't open again until I turned the focus assist off. I thought my computer was trying to eat itself or something, was in pure panic mode lol.. isn't windows 10 just freaking great!!!

    It's so much fun having a super intrusive, bloated, Cortana infused, smart phone designed OS that forces updates on you whether you want them or not.

  • NordicNordic Long term camping in Kodiak Join Date: 2012-05-13 Member: 151995Members, NS2 Playtester, NS2 Map Tester, Reinforced - Supporter, Reinforced - Silver, Reinforced - Shadow Posts: 4,594 Advanced user
    Mine was turned off my default, but I had duplicating my display and while gaming rules on.
    From my perspective UWE has been trying to both with what little resources they have given to the game. They don't have an AAA budget, let alone an indie game budget. They have the budget of a game that has been out 6 years. I want to say, don't half ass two things, whole ass one thing. I just don't think they have the resources to do it. Unlike many of the people on the forums, I guess I am just happy they are at least trying even though I may not like what they end up doing.
  • UncleCrunchUncleCrunch Mayonnaise land Join Date: 2005-02-16 Member: 41365Members, Reinforced - Onos Posts: 1,506 Advanced user
    If it's only on Win10 maybe an title update would be better.
    ChubbChubbs ???

    Reach me on NS2 forums in :
    Map: Outer Rim Ark
    Custom map Server topic
    Stupidcoolitic
  • cooliticcoolitic Right behind you Join Date: 2013-04-02 Member: 184609Members Posts: 1,684 Advanced user
    edited June 16
    Luckily I've somehow managed to break Windows Update, so I no longer have to care about stuff like this.
    When life gives you lemons, throw it back and demand chocolate.


  • AmarHanosciaAmarHanoscia Stuck in Mezza Join Date: 2014-03-09 Member: 194609Members, Reinforced - Supporter, Reinforced - Silver Posts: 13 Fully active user
    edited June 16
    lol, I thought it was about some upgrade to Kharaa focus I missed :smiley:

    Disabled it in Windows, thanks for the info!
    Mouse
  • AdambeanAdambean Cardiff, South Wales Join Date: 2005-06-03 Member: 53038Members, Constellation, Reinforced - Shadow Posts: 122 Advanced user
    Am I a major update behind or something? I see no such option for focus assist.
    vrlb8qbzfbo5.png
    Thanks, Adam Reece.
  • IronHorseIronHorse Developer, QA Manager, Technical Support & contributor Join Date: 2010-05-08 Member: 71669Members, Super Administrators, Forum Admins, Forum Moderators, NS2 Developer, NS2 Playtester, Squad Five Blue, Subnautica Playtester, Subnautica PT Lead, Pistachionauts Posts: 8,163 admin
    Adambean wrote: »
    Am I a major update behind or something? I see no such option for focus assist.
    vrlb8qbzfbo5.png

    It looks like you are, yes.
    I can tell you the latest update has it for sure.

    I got this update about 2 weeks ago roughly, some only got it a few days ago, and still some don't have it yet.
    QUOTE (Techercizer @ Feb 3 2012, 10:47 AM) »
    Every time you ask for troubleshooting without providing system info, ATI adds a rendering bug for an upcoming game.

    When you feel you need to be rude or angry about a game, just read these links and remember what role you are playing:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Online_disinhibition_effect
    http://www.eldergame.com/2008/06/taming-the-forum-tiger/
  • AdambeanAdambean Cardiff, South Wales Join Date: 2005-06-03 Member: 53038Members, Constellation, Reinforced - Shadow Posts: 122 Advanced user
    Heh I have been putting off an "Update and shut down" for over a week now, I guess it's in there. Will be sure to turn this crap off though. :smile: (Typically I use hibernate so I can keep my cheeky session for later.)
    Thanks, Adam Reece.
  • AdambeanAdambean Cardiff, South Wales Join Date: 2005-06-03 Member: 53038Members, Constellation, Reinforced - Shadow Posts: 122 Advanced user
    My PC just updated to build 1803 yesterday with the semi-annual channel (non-targeted), focus assist appeared. I had to turn it off for other games too, for example in Sven Co-op it was causing a 2-second delay for an ALT+TAB out of the game to happen.
    Thanks, Adam Reece.
Sign In or Register to comment.