Ubuntu Server Problem "SteamAPI_Init() failed;"

spike_xspike_x Join Date: 2008-12-28 Member: 65891Posts: 7Members
OK guys let me try to make this short. I installed fresh Ubuntu 8.10 server edition onto a Pentium 4

with 500MB RAM. I used Vadakill's walkthroughs, reinstalling both the steam binaries and the ns v3.2

files multiple times and I'm still getting an error. Remember this is VANILLA with nothing but steam

and ns installed, no mods (ignore counterstrike which i decided to download just in-case it fixed it)

I run ls in my hlds_1 directory and see

CODE

[email protected]:~/hlds_1$ ls
core_i386.so InstallRecord.blob
cstrike libsteam_api_c_linux.so
debug.log libsteam_api_linux.so
engine_amd.so libsteamvalidateuseridtickets_i486.so
engine_i486.so libtier0_s_linux.so
engine_i686.so libvstdlib_s_linux.so
filesystem_stdio_i386.so linuxreadme.txt
go_ns.sh ns
go.sh proxy_i386.so
hlds.5603.pid reslists
hlds_amd steam
hlds_i486 steam_appid.txt
hlds_i686 steamclient_linux.so
hlds.log steam.tar.gz
hlds_run temp
hltv valve


my go_ns.sh script is this
CODE

./hlds_run -game ns -autoupdate +maxplayers 10 +map ns_eclipse +port 27015


my output is this
CODE

[email protected]:~/hlds_1$ ./go_ns.sh
Auto detecting CPU
Using Pentium II Optimised binary.
Auto-restarting the server on crash
Updating server using Steam.
Checking bootstrapper version ...
Updating Installation
** 'game' options for Source DS Install:

"Counter-Strike Source"
"ageofchivalry"
"diprip"
"dods"
"esmod"
"garrysmod"
"hl2mp"
"insurgency"
"l4d_full"
"left4dead"
"synergy"
"tf"
"zps"

** 'game' options for HL1 DS Install:

"cstrike"
"cstrike_beta"
"czero"
"dmc"
"dod"
"gearbox"
"ricochet"
"tfc"
"valve"

** 'game' options for Third-Party game servers:

"ageofchivalry"
"darkmessiah"
"diprip"
"esmod"
"garrysmod"
"insurgency"
"marenostrum"
"redorchestra"
"ship"
"sin"
"synergy"
"tshb"
"zps"
HLDS installation up to date

Console initialized.
scandir failed:/home/nsadmin/hlds_1/./platform/SAVE
Protocol version 48
Exe version 1.1.2.1/Stdio (valve)
Exe build: 18:05:13 Oct 24 2008 (4383)
STEAM Auth Server
couldn't exec language.cfg
Server IP address 127.0.1.1:27015
scandir failed:/home/nsadmin/hlds_1/./platform/SAVE
[S_API FAIL] SteamAPI_Init() failed; unable to update local steamclient. Continuing with current

version anyway.
Adding master server 69.28.151.162:27010
Adding master server 68.142.72.250:27010

Could not establish connection to Steam servers.



and then I have to ctrl-c to kill it. While it's up, I can 'stat' it and it will show me who's

playing. When I run my ns client on my laptop and type in

CODE

connect xxx.xxx.xxx.xxx:27015


it finds my server, connects, then gets about 1 bar in and says 'STEAM validation rejected' and

disconnects (the x's represent my ip). My server also doesn't show up on the list of servers.

I'm pretty sure the problem comes from the SteamAPI_Init() failed; error, and I've seen TONS of posts

about this problem all over the internet, but I have yet to see a solution.

Please help me. I should be idling in the #nsserver channel for the next few days. I'm very

frustrated.

-Spike

Comments

  • spike_xspike_x Join Date: 2008-12-28 Member: 65891Posts: 7Members
    Update: if I add +ip 192.168.1.1 to my hlds_run script (that's my local ip on my router), instead of saying can't connect to steam sever it says

    Connection to Steam servers succesful.
    VAC secure mode is activated.

    ...but I still get the 'STEAM validation rejected' message as before when trying to connect.
  • spike_xspike_x Join Date: 2008-12-28 Member: 65891Posts: 7Members
    so, i know i've only talked to myself in this thread, but i figured i'd post the solution to my problem incase anyone else comes across it.

    the script i use to start ns is
    CODE
    ./hlds_run -game ns +exec server.cfg -autoupdate +maxplayers 10 +map ns_eclipse +ip 192.168.1.107 +port 27015 -debug


    I kept having the problem where people couldn't connect, and got this 'STEAM validation rejected' error. Well, I reinstalled a few things and messed with some other things, but I think the final change that I made that made the difference was in the steam_appid.txt file that should have been generated from running ./steam. For whatever reason it was blank, and I simply put the number '70' in the file (70 is the default id for half-life, which is the engine ns runs off of), and it worked. Sweet.

    Now I just need to figure out how to get my server to show up on the server list, as well as allow a client on the same connection as my server to join.

    Cya,
    -Spike
  • TinCanTinCan Join Date: 2006-12-11 Member: 59010Posts: 365Members Advanced user
    edited December 2008
    ...the steam_appid.txt file that should have been generated from running ./steam. For whatever reason it was blank
    Yep, the last *cough* Update *cough* from October included this little flaw. I still cannot believe they have not patched it up yet.


    Now I just need to figure out how to get my server to show up on the server list
    I find that if the server is hooked up, it will show up, eventually, give it a little time.


    as well as allow a client on the same connection as my server to join.
    I'm pretty sure the fix is to change the port that the server is using to something like 27016. So change your command line to say +port 27016
    Post edited by Unknown User on
  • hacked_13hacked_13 Join Date: 2009-01-05 Member: 65988Posts: 5Members, Reinforced - Shadow Fully active user
    edited June 2016
    Ubuntu 7.10 (i think its 10, but i do know its Fiesty)
    cpu: Pentium 2 888mh/z
    ram: 128-512 (can't remember)

    CODE
    [email protected]:~/hlds$ ./hlds_run -game ns +exec server.cfg +ip 192.168.1.211 +port 27016 +maxplayers 12 +map ns_shiva
    Auto detecting CPU
    Using Pentium II Optimised binary.
    Auto-restarting the server on crash

    Console initialized.
    scandir failed:/home/boobs/hlds/./platform/SAVE
    Protocol version 48
    Exe version 1.1.2.1/Stdio (valve)
    Exe build: 18:05:13 Oct 24 2008 (4383)
    STEAM Auth Server
    couldn't exec language.cfg
    Server IP address 192.168.1.211:27016
    scandir failed:/home/boobs/hlds/./platform/SAVE
    [S_API FAIL] SteamAPI_Init() failed; unable to update local steamclient. Continuing with current version anyway.

    Adding master server 68.142.72.250:27010
    Adding master server 72.165.61.189:27010
    MasterRequestRestart
    Your server needs to be restarted in order to receive the latest update.


    This is with a brand new install of Valve, with the ns .tar over it.
    can someone help??
    Ive tried a ./steam -command update -verify_all
    i also run a css server, but i jsut want to know why the frack this isn't working... cause its not updating...
    Post edited by hacked_13 on
  • PrefixPrefix Éirinn go Brách Join Date: 2006-12-31 Member: 59353Posts: 456Members, Constellation Advanced user
    QUOTE(hacked_13 @ Jan 6 2009, 03:55 AM) »
    Ubuntu 7.10 (i think its 10, but i do know its Fiesty)
    cpu: Pentium 2 888mh/z
    ram: 128-512 (can't remember)

    CODE
    [email protected]:~/hlds$ ./hlds_run -game ns +exec server.cfg +ip 192.168.1.211 +port 27016 +maxplayers 12 +map ns_shiva
    Auto detecting CPU
    Using Pentium II Optimised binary.
    Auto-restarting the server on crash

    Console initialized.
    scandir failed:/home/coombs/hlds/./platform/SAVE
    Protocol version 48
    Exe version 1.1.2.1/Stdio (valve)
    Exe build: 18:05:13 Oct 24 2008 (4383)
    STEAM Auth Server
    couldn't exec language.cfg
    Server IP address 192.168.1.211:27016
    scandir failed:/home/coombs/hlds/./platform/SAVE
    [S_API FAIL] SteamAPI_Init() failed; unable to update local steamclient. Continuing with current version anyway.

    Adding master server 68.142.72.250:27010
    Adding master server 72.165.61.189:27010
    MasterRequestRestart
    Your server needs to be restarted in order to receive the latest update.


    This is with a brand new install of Valve, with the ns .tar over it.
    can someone help??
    Ive tried a ./steam -command update -verify_all
    i also run a css server, but i jsut want to know why the frack this isn't working... cause its not updating...


    yeah I had similar problems hosting a dedi on my main windows box, but gave up and went for listen instead. my needs arn't mission critical tounge.gif
  • w0dk4w0dk4 Join Date: 2008-04-22 Member: 64129Posts: 351Members, Constellation, Reinforced - Shadow Fully active user
    still not fixed... lol

    Though you can ignore the SteamAPI failed error, it doesnt seem to affect the server.
    ArmoryChamber.net [ConstellationSlots/AdvancedBalance]
Sign In or Register to comment.